Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 2, 2014

În satul Pârâul Cârjei, biserica din lemn cu hramul Nașterea Maicii Domnului,a fost construită prin anul 1780, apoi în anul 1902 a fost refacută complet și mărită. În timpul primului razboi mondial biserica a fost distrusă fiind refacută de enoriașii satului mai tarziu în anul 1931, preot fiind Paul Ungureanu. Înainte de acesta au mai slujit preoții Simion Cârjă, I. Păltineanu, P. Popescu.

Satul Paraul Carjei,intemeiat pe la 1780, este situat pe Valea Bistritei in regiunea nord-vest a Moldovei, facand parte din comuna Borca,la o distanta de 100 km.de Piatra Neamt si la 65 km de Vatra Dornei intre comuna Borca si orasul Brosteni.

In partea de nord-vest se invecineaza cu satul Madei,la sud-est se invecineaza cu satul Borca.

Clima in aceasta zona este cea temperat-continentala.Se manifesta prin veri temperate si ierni nu prea aspre dar lungi.Fenomenul inghetului este prezent de la sfarsitul lui septembrie si se mentine pana in prima jumatate a lunii mai.Satul fiind asezat intre munti,vanturile nu au putere sa produca pagube si inzapeziri ca in regiunile de campie,in schimb provoaca mari stricaciuni padurilor.

In condica Liuzilor publicata in Uricarul lui Teodor Codrescu vol.8 aflam urmatoarele date : in 1803 existau pe mosia Madeiului mai multe sate printre care si Paraul Carjei ca loc manastiresc al manastirii Slatina.

Din cele mai vechi timpuri ocupatia de baza a locuitorilor satului a fost pastoritul,cresterea animalelor,exploatarea forestiera.

Satul Piriul Cirjei isi trage numele de la primele familii care au locuit in acest sat, "Carja", nume care predomina si in prezent, iar asezarea de-a lungul unui parau numit in prezent Paraul Satului,a dat mai tarziu numele de Paraul-Carjei.Locuitorii sunt veniti de peste munti,din cauza persecutiilor ce indurau.Numele de familie ale unor gospodari de azi,dovedesc ca au venit din Transilvania sau Bucovina.

In satul Paraul Carjei biserica din lemn cu hramul Nasterea Maicii Domnului,a fost construita prin anul 1780,apoi in anul 1902 a fost refacuta complet si marita.In timpul primului razboi mondial biserica a fost distrusa fiind refacuta de enoriasii satului mai tarziu in anul 1931,preot fiind Paul Ungureanu.Inainte de acesta au mai slujit preotii Simion Carja,I Paltineanu,P Popescu.

  • Biserica Veche-Nasterea Maicii Domnului                                                                                              

Constructia bisericii s-a facut dupa anul 1850,materialul folosi fiind lemnul cioplit.In anul 1902 biserica a fost reparata,naosul fiind marit si s-a adaugat un pridvor.Biserica nu este pictata ci doar vopsita.

Preoti slujitori:- Pr.Lefter Constantin, Pr.Paraschiv Dumitru, Pr.Zamisnicu Dumitru, Pr.Arsenie Vasile, Pr.Alexe Ioan, Pr.Gafton Valentin, Pr.Lucanu Spiridon, Pr.Zbaca Dragomir, Pr.Cretu Ionel, Pr.Versanu, Pr.Cosula Catalin Constantin, Pr.Nicorescu Gheorghe

  • Biserica Noua-Sfintii Imparati Constantin si Elena                                                                       

Piatra de temelie s-a pus pe data de 12 iulie 1997,iar constructia a durat din anul 1998 pana in 2001

Biserica a fost construita sub indrumarea preotului Cosula Catalin Constantin.Materialul folosit a fost lemnul prelucrat in grinda.

Pictura bisericii a fos executata in tehnica fresca intre anii 2002-2003 de catre pictorul Constantin Ciuperca  

Sfintirea Bisericii s-a facut in anul 2003 luna septembrie de catre IPS Daniel.